Новини

День 2 у Німеччині: увага людям з особливими потребами

Соціальний захист населення – одна з найболючіших тем України та світу. Люди з особливими потребами, нажаль, є всюди, однак, скрізь для них створені різні умови для комфортного проживання. Представники молодіжного напрямку організації «За конкретні справи» були приємно вражені тим, що люди з особливими потребами в Німеччині здебільшого відпочивають на вулицях, відвідують органи самоврядування, культурні заклади. Тут для них створені всі умови, аби вони не відчували себе інакшими. 

Детально про увагу до цієї категорії громадян українцям розповіли у комунальній асоціації. Тут відбулась зустріч ще з однією регіональною партією LVR. Величезна увага з боку держави до тих, хто потребує особливого піклування – на всіх рівнях, здається мрією. Однак, у Німеччині – це реальність.

«Я знаю, що Ви – представники організації «За конкретні справи» (говорить українською) з України. І мені дуже приємно, що в рамках Вашої робочої поїздки Ви прийняли рішення завітати до нашої організації. Люди з особливими потребами для нас – це такі ж мешканці країни, як і ті, хто є абсолютно здоровими. Ми фінансуємо догляд за ними, лікування та реабілітацію. В нашому управлінні працює чимало психіатрів, відтак, ми можемо морально підтримувати кожного. Для нас головне, щоб вони були повністю задоволені життям та якомога частіше посміхалися. Тому ми проводимо для них і фестивалі, і тренінги, підтримуємо і таланти»,– розповідає пан Хансло, керівник фракції «LVR», заступник начальника окружного управління соціального захисту.

Підтримка незахищених верств населення – тема, яка викликала шквал запитань в українців: фінансування, соціальні виплати, робота з різними віковими групами. Громадяни Німеччини навіть були трохи здивовані кількістю запитань. Вони пояснили, що робота з особливими громадянами проходить на декількох рівнях: комуни (міста та села), округи (ОТГ), федеральні землі та, власне держава. Мають досвід впровадження проектів і з Україною.

«Ми вже організовували проекти спільно з Україною, поки що лише із Львовом, однак, зацікавлені у співпраці і з іншими областями. Ми бачимо, що можемо дати Вам корисну інформацію і навчитися певних речей у Вас. Зокрема, увага молоді, залучення її до роботи в органах влади – це досить цікаво та правильно. Спостерігаючи за тим, що Ви робите в Хмельницькій області, хочеться Вам поаплодувати, адже Ви – представники організації, яка не переслідує лише власні інтереси. Тому ми з задоволенням готові обмінятися з Вами контактами та приїхати з таким же візитом до Вас. Спільно ми зможемо підготувати проект та подарувати йому життя. Гадаю, це буде цікаво і корисно кожному з нас, а головне – тим, хто потребує нашої підтримки», – розповідає пан Хансло, керівник фракції «LVR», заступник начальника окружного управління соціального захисту.

Пропозиція співпраці була прийнята хмельничанами з задоволенням, адже європейського досвіду організаціям міст районів та й області у нас не вистачає.

«Знайомство з роботою низки організацій дало змогу звернути увагу на те, чого не вистачає нам, або ж навпаки – похизуватися досвідом, якого не вистачає управлінцям Німеччини. Особливої уваги заслуговує тут тема організації роботи з дітьми і людьми з особливими потребами, людьми з інвалідністю. Звісно, тут значно сильніше фінансування, воно постійне, ґрунтовне, і його неможливо порівнювати з тим, як фінансується у нас цей напрямок роботи. Ми ще побачили абсолютну інтегрованість у соціум людей з особливими потребами, з інвалідністю. При цьому, ми в Україні робимо лише перші кроки в цьому напрямку. У нас ще є такі інституції, як інтернати, заклади закритого типу. Німеччина від таких форм вже позбулася і нам також потрібно працювати у цьому напрямку. Увага до цієї категорії населення розгорнута на повну, як в навчанні та розвагах, так і в працевлаштуванні. Влада створює умови для установ та підприємців з метою працевлаштування людей особливої категорії. Відтак, і самі ж роботодавці досить просто та легко відносяться до найнятих працівників, дають їм реалізовувати себе і тим самим робити націю щасливою», – відзначає заступник голови Хмельницької ОДА Світлана Павлишина.

  

Простота, щирість та бажання співпрацювати звісно позитивно налаштували українців на подальшу роботу. Тож наступним об’єктом стала міська ратуша Порца (район Кельна), яка насправді вразила масштабами та об’ємом. Старе приміщення всередині виглядало досить сучасно та стримано. Перше, що нам продемонстрували – місцевий паспортний стіл, де окремо розділена робота для громадян Німеччини та іноземців. 

«Найбільше здивувало те, що тут громадяни можуть не чекати визначеного дня виборів до будь-яких органів влади. Кожен може зробити свій вибір протягом місяця. Це звісно нам трохи дивно.

Також багато уваги приділяють молоді та спорту, навіть управління займає два поверхи, кожен облаштований усім необхідним, відтак, і працюють тут усі молоді та креативні, тому, напевно, в Німеччині стільки молодіжних напрямків, заходів та фестивалів. Ті, хто тут працюють, намагаються створити щось добре для громадян», – ділиться враженнями представник молодіжного напрямку організації «За конкретні справи» Людмила Сидорова.

Ще однією незабутньою сторінкою в житті кожного представника делегації стала екскурсія у маленьке, але досить мальовниче містечко Альтенар. Сюди зазвичай громадяни країни приїздять відпочивати. Альтенар славиться своїми виноградниками, які вважаються одними з найкращих, тому тут не дивуються винним погребам на кожному кроці. Щоправда, для себе українці знайшли більш цікавішу розвагу – вирішили познайомитися з історичною спадщиною міста – замком Аре. Зруйновані часом могутні стіни фортеці залишаються все такими ж привабливими та неповторними. З кожним кроком на гору усі милувалися красотами, адже, чим вище, тим більше перед нами відкривалося містечко та, власне виноградники.

  

«Насправді, хочеться, щоб в Україні було більше людей, які зацікавлені в підтримці молоді. Наша делегація – це люди, які мають різні сфери зайнятості. Але кожен з нас бажає зробити щось для України. Завдяки Олександру Герезі та його команді «За конкретні справи» ми зуміли не просто побачити Німеччину – ми навчилися, у нас були цікаві та продуктивні дискусії з представниками різних управлінь. Але в цьому ритмі ми знаходили і час на прекрасне. Навіть фортеця, яку ми відвідали, кожному з нас нагадала, що Україна – це держава з великою історією, що в нас є фортеці та замки, старовинні міста. Відтак, все, що нам потрібно – це ще більше приділяти уваги нашій спадщині, вивчати її історію і культуру», – поділився враженнями представник делегації Володимир Собань.

Автор: Юлія Кучер

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт