Новини

При здійсненні забудови міста – пандусам бути!

Верховна Рада України прийняла за основу Проект Закону №0863 від 29.08.2019 р. «Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності».

Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності) (реєстр. № 0863) був поданий мною і прийнятий 4 грудня 2018 року в першому читанні за основу Верховною Радою України попереднього скликання. Але розгляд його не було завершено прийняттям остаточного рішення.

Законопроектом пропонується зняти необхідність оформлення документу, що засвідчує право власності чи користування земельною ділянкою при вирішенні питання облаштування пандусів для потреб осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

За результатами доопрацювання проект доповнено визначеннями, досі відсутніми у законодавстві - це "засоби безперешкодного доступу до об'єктів" та "маломобільні групи населення". Передбачено можливість влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їх комплексів та частин, об'єктів інженерно-транспортної інфраструктури у разі, якщо ці роботи здійснюються з дотриманням вимог законодавства, будівельних норм та правил. Порядок влаштування засобів безперешкодного доступу до об'єктів або їх розумного пристосування пропонується встановити Кабінету Міністрів України.

Проєкт закону було підтримано Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю, Міністерством розвитку громад та територій України та Державною архітектурно-будівельною інспекцією України.

13 листопада 2019 року комітет ухвалив висновок: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" (щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності) (реєстраційний номер 0863) за результатами розгляду в другому читанні прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Робота над цим законопроєктом була дуже плідною між представниками різних фракцій парламенту і фахівцями. Дякую колегам і консультантам, що ми змогли створити для майже 3 млн. українців з обмеженими можливостями умови для незалежного та повноцінного способу життя та усунули перешкоди для їх вільного пересування містом.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Джерело: https://pogliad.ua/

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт