Новини

Питання валютних позичальників – на засіданні Комітету

Сьогодні, 15 липня, в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний депутат України Герега Олександр Володимирович.

На прохання народного депутата України Тимошенко Ю.В., а також громадян – валютних позичальників, які зібралися під Комітетом, першим питанням члени Комітети розглянули Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті (реєстр. № 3640 від 11.06.2020, н.д. Дубінський О.А.).

Комітет підтримав законопроєкт більшістю голосів. Народний обранець Герега О.В. проголосував «ЗА», прийнявши до уваги численні звернення виборців з цього приводу.

«Важливою зміною в законопроєкті є додаткова умова, яка забороняє стягнення житлового майна за рахунок боргу – місця постійного проживання позичальника, якщо житлове майно придбано за кредитні кошти.

Ці зміни забезпечують соціальний захист населення від позбавлення права на житло, яке є єдиним місцем проживання фізичної особи і гарантується 47 статтею Конституції України», – зазначив Олександр Володимирович.

Далі народні депутати України – члени Комітету заслухали в.о. Голови Державної митної служби України Муратова Ігора Михайловича про поточний стан справ в сферах діяльності Державної митної служби України, зокрема, щодо:

  • виконання плану заходів з реформування та розвитку системи органів, що реалізують митну політику, затверджених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 №569-р «Деякі питання реалізації концептуальних напрямів реформування системи органів, що реалізують державну митну політику»;
  • організаційних заходів, які здійснюються Держмитслужбою по забезпеченню повноти бази оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, скороченню корупційних ризиків;
  • стану забезпечення виконання митницями Держмитслужби індикативних показників у червні поточного року;
  • окремих питань, пов’язаних з практичною діяльністю Держмитслужби, які підготовлені народними депутатами-членами Комітету для обговорення.

Наступним в порядку денному Комітету був розглянутий проєкт Закону про внесення змін до Розділу Х "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" щодо сприяння виконанню Національним банком України функцій із захисту інтересів вкладників і кредиторів неплатоспроможних банків (реєстр. № 2459 від 15.11.2019, н.д. Дубінський О.А.), друге читання. Комітет прийняв рішення рекомендувати ВР прийняти в другому читанні і в цілому законопроєкт – 15 «ЗА».

Наступне засідання Комітету планують провести у п’ятницю, 17 липня, на цьому пленарному тижні.

Автори: Григор’єва О.О., Нескромнюк Л.Ю.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт