Новини

Комітет підтримав пропозицію про повернення акцизів на пальне

29 серпня в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, де працює народний обранець Олександр Герега.

Першим питанням члені Комітету розглянули проєкт Закону про внесення змін до розділу ХХ “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку (№ 7668 від 14.08.2022 р.), який до Верховної Ради вніс Кабінет Міністрів України.

Водночас його не включили до порядку денного, тож за результатами розгляду на комітеті депутатам рекомендували підтримати доопрацьовану версію № 7668-д.

Головні зміни, запропоновані Комітетом відносно урядової версії, такі:

  • на газ повертається акциз у розмірі 52 євро/1000 л (в урядовому документі було 100 євро/1000 л);
  • акциз для альтернативних видів палива, з додаванням біоетанолу, теж прирівнюється до 100 євро/1000 л (наразі він становить 162 євро/1000 л).

Натомість акцизи на бензин та дизель пропонують залишити, як і запропоновано урядом, на рівні 100 євро/1000 л. До повномасштабної війни ставки становили 213 євро та 140 євро відповідно.

Таку модель підтримали 18 членів Комітету.

Другим питанням було розглянуто законопроєкт про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, які здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі (№ 7655 від 10.08.2022 р.).

Комітет підтримав ідею змінити податки для валютних обмінників. Їх можуть зобов'язати сплачувати авансом податки з прибутку у вигляді трьох мінімальних зарплат, тобто 19,5 тис. грн. на місяць. Це може поповнити український держбюджет на мільярд гривень на рік.

Члени комітету прийняли за основу № 7655 (20 ЗА).

Комітет прийняв за основу та в цілому проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування операцій з об’єктами нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому (№ 7683 від 18.08.2022 р.).

Останнім питанням депутати затвердили пропозиції до проєкту порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, а також проєкт плану роботи Комітету на період роботи восьмої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт