Новини

29 січня в Україні відзначається 105-річниця бою під Крутами

Щорічно 29 січня в Україні відзначають пам'ять героїв Крут – українських студентів, які ціною власного життя зупинили більшовицький наступ на Київ у 1918 році.

Так, 29 січня 1918 року на залізничній платформі в Крутах до 520 українських вояків і студентів з 16 кулеметами та однією гарматою дали бій росіянам, які мали десятикратну перевагу в живій силі, бронепотягах та артилерії.

Бій тривав близько шести годин, у ньому загинули від 70 до 100 бійців з української сторони. Втрати більшовицьких військ тоді сягнули 300 людей.

Картина О. Климко «Бій під Крутами», 1936 рік

«Бій під Крутами став боєм за майбутнє України! Адже показав, що попри закони війн, протистоянь, переваги по кількості піхоти, зброї у ворога, іскра, яку запалює любов до Батьківщини, здатна розбити вщент всі його zловісні стратегії і тактики!

Опір українських вояків, юнаків і студентів зламав більшовицький план і весь їхній бліцкриг в рамках першої російсько-української війни у ХХ сторіччі.

Тож предки-кіборги 105 років тому, історично зупинивши наступ російських військ на Київ, своїми життями та героїзмом, заповіли перемагати zлo наступним поколінням!

Пам’ятаємо про подвиги предків! Продовжуємо боротися за Україну! Перемога за нами!», – наголосила депутат Хмельницької обласної ради Світлана Павлишина.

Відео

Олександр Герега

Народний депутат України

Олександр Герега

Народний депутат України

Народний депутат України
Президент Федерації важкої атлетики України
Віцепрезидент Української асоціації футболу
Перший віцепрезидент Федерації волейболу України


Персональний сайт